Van Gogh Huis weer geopend!

Op maandag 2 oktober om 16.00 uur werd het Van Gogh Huis Drenthe officieel geopend door Kinderburgemeester Kirsten Alting, Wethouder van Cultuur van de gemeente Emmen Dewy Leal en de Kinderraad Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zandpol.

Precies 140 jaar geleden stapte Vincent van Gogh het lodgement Scholten binnen. Op 2 oktober 2023 is hij aanwezig bij de heropening van het vernieuwde huis. Helemaal aangepast naar deze tijd. Behalve zijn kamer, die bleef onaangeroerd.

Kinderburgemeester Kirsten Alting interviewt Vincent van Gogh, de Wethouder van Cultuur Dewy Leal en Pascal Schrik, Wethouder van Recreatie en Toerisme.

Hier werd de trots op dit unieke huis uitgesproken en werden de vrijwilligers bedankt voor hun tomeloze inzet.

De Kinderraad van Nieuw-Amsterdan/Veenoord en Zandpol droeg diverse citaten uit de brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo voor. Hieruit kwam zijn bewondering voor Drenthe naar voren. Dit is de plek waar hij besloot dat hij zijn leven lang wilde schilderen.

Na al die mooie verhalen en citaten stond men te popelen om het huis dan echt te gaan bekijken. Na de officiële openingshandeling, waarbij de Kinderburgemeester samen met de Wethouder het lint doorknipten, was het tijd om naar binnen te gaan. Onder het genot van een drankje werd een toast uitgesproken en kon men onder begeleiding van de aanwezige vrijwilligers rond kijken.

Op de benedenverdieping wordt de bezoeker meegenomen in het leven van Vincent. Je hoort zijn familieleden tegen hem praten. Hierna is er ruimte voor de brieven, schetsen en schilderijen van Vincent. Vanuit zijn perspectief wordt weergegeven hoe hij zijn periode in Drenthe heeft ervaren met als kers op de taart een schitterende film over zijn verblijf. Na afloop van de film krijgt de bezoeker op bijzondere wijze de uitnodiging het kamertje van Vincent te bezoeken. Een unieke gelegenheid waarbij je dichterbij hem komt dan waar dan ook. Op deze planken heeft hij gelopen, in deze kamer schilderde en schreef hij. In de kamer zijn spullen uit die tijd aanwezig en zelfs spullen waar hij gebruik van heeft gemaakt.

Bezoek het Van Gogh Huis Drenthe

Vanaf 4 oktober is het huis weer toegankelijk voor al het publiek. Plan uw bezoek vooraf in door contact op te nemen.

Vergelijkbare berichten