Van Gogh Huis Drenthe

Het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte.

Bezoek de kamer van Vincent van Gogh
In 1883 woonde en werkte Vincent twee maanden lang in het logement van Hendrik Scholte. Deze plek was de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Hij wilde graag de ´gewone´ mens en dan met name de landarbeider, leren kennen en in het landschap schilderen. Die indrukken nam hij mee naar het logement, nu het Van Gogh Huis Drenthe, waar zijn kamertje op de eerste verdieping nog intact is. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik.

Tijdens een bezoek aan het Van Gogh Huis Drenthe krijgt u een rondleiding. Dat kan met behulp van moderne audiovisuele middelen, maar ook via een van onze vrijwilligers. U wordt letterlijk en figuurlijk ‘bij de hand’ genomen en u geniet van ‘het verhaal van Vincent’ aan de hand van projecties, afbeeldingen, teksten en foto’s. Het is heel lastig om hier in woorden te beschrijven wat u allemaal gaat zien en horen; u moet dat gewoon ervaren. U moet het laten gebeuren en het over zich laten komen!

De rondleiding voert via de ‘gang van het leven’ van Vincent naar ‘de gelagkamer’ waar Vincent vaak verbleef. En daarna naar dat bijzondere kamertje op de eerste verdieping waar Vincent logeerde. Heel bijzonder omdat dat kamertje er nog net zo uitziet als in 1883, inclusief de planken waarop de beroemde schilder heeft gestaan en gelopen. We presenteren dat via een moderne, indrukwekkende presentatie waarin authenticiteit wordt gecombineerd met moderne techniek waarbij we proberen de ervaringen van Vincent, zoals we die kennen uit zijn brieven aan Theo, zo goed mogelijk over te brengen.

De indruk die blijft hangen is: alsof Van Gogh een lange wandeling door het veen heeft gemaakt, terugkeert in het logement en zich terugtrekt in zijn kamertje om de onderweg gemaakte schetsen op het doek uit te werken; het is alsof hij elk moment weer terug kan komen……

Dit alles, in beeld, geluid en tekst brengt u terug naar 1883, u kijkt door de ogen van Vincent van Gogh naar het Zuidoost Drenthe van toen. Het landschap en de mensen waarover Vincent zo lovend schreef in zijn brieven aan zijn broer Theo.

Beleef de rust en de ruimte van het mooie Drenthe, zoals de beroemde schilder het zo lyrisch omschreef in zijn brieven. Met zijn tekeningen, schilderijen en brieven heeft Van Gogh een stukje van de Drentse geschiedenis vastgelegd, jaren voordat de fotografie haar intrede deed in dit deel van Nederland.