Lezingen

Elk jaar organiseert het Van Gogh Huis Drenthe een aantal lezingen. Deze worden aangekondigd via deze website en de (sociale) media. Onderwerpen zijn Van Gogh, andere kunstenaars die naar Drenthe kwamen, of zaken of ontwikkelingen die op de een of andere manier te maken hebben met Van Gogh, zijn wonen en werken in Nederland, in Drenthe.

Margaret Breukink – De invloed van het Drentse landschap op de Haagse school
Woensdag 15 mei 2024 – 19.30 uur in het Van Gogh Huis

Toen in de 19e eeuw in Nederland de spoorwegen werden aangelegd, werd het voor kunstenaars uit de steden makkelijker om naar het Oosten van Nederland te reizen. Bovendien was verf in tubes beschikbaar gekomen, waardoor kunstenaars ook buiten hun atelier konden schilderen. Veel kunstenaars van de Haagse school gingen daarom de natuur in om het landschap vast te leggen. Sommige schilders trokken naar Drenthe voor het schilderachtige heuvellandschap en de zanddorpen. Zij legden de hoge luchten boven zandverstuivingen vast, de schaapskuddes op de heide en de idyllische dorpen met de rietgedekte boerderijen. De tientallen pittoreske landschappen, idyllische dorpsgezichten en scènes uit het boerenleven waren indertijd goed verkoopbaar. De rust en ruimte, het eenvoudige leven en het mooie, oeroude landschap zijn de unique selling points.

Het Nederlandse landschap veranderde razendsnel. Overal gaan kunstenaars daarom op zoek naar het karakteristieke landelijke leven en de ongerepte natuur. Behalve Van Gogh, die ging juist naar de veenafgravingen. In het Drentse veengebied woonden de turfstekers in plaggenhutten, in een donker, troosteloos landschap met lange, kaarsrechte kanalen om het veen af te voeren. 

Meer informatie over Margaret Breukink

U kunt zich aanmelden voor de lezing via een email naar info@vangogh-drenthe.nl of telefonisch op 0591-555 600
kosten voor de lezing bedragen € 10,- per persoon. Vrienden van het Van Gogh Huis Drenthe krijgen 10% korting.

Lezingen op locatie
Wij verzorgen de lezingen op locatie. De kosten hiervoor zijn € 100,00 (exclusief reiskosten).

Vincent van Gogh in Drenthe

Op 11 september 1883 is Vincent van Gogh aangekomen in Drenthe. Hij heeft dan al een hele geschiedenis van tegenslagen achter de rug. In deze lezing wordt uitgelegd hoe hij er aan toe was en wat de aanleiding van zijn reis naar Drenthe was. Maar ook wat zijn verwachtingen waren. Hij heeft drie maanden in Drenthe gewoond en gewerkt. In die twaalf weken heeft hij 23 brieven geschreven. Aan de hand van die brieven hoort u hoe het hem vergaan is in Drenthe. Door Marieke en Ruud Hobo

Reserveren? Stuur een mail naar info@vangogh-drenthe.nl of bel ons op 0591-555600

Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger

In deze lezing krijgt u een beeld van Jo Bonger, een gewoon Amsterdams meisje, getrouwd met Theo, de broer van Vincent Van Gogh. Na de dood van Theo blijft zij achter met een onnoemelijke hoeveelheid schilderijen en brieven van haar zwager, de schilder Vincent van Gogh. Jo gaat de basis leggen voor het latere Van Gogh imperium en ontwikkelt zich tot een sterke vrouw in de toenmalige kunstwereld die door mannen gedomineerd werd. Door Wil Bosch. Techniek: Ruud Hobo.

Reserveren? Stuur een mail naar info@vangogh-drenthe.nl of bel ons op 0591-555600

Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering  van de activiteit of lezing, brengen wij € 25,00 administratiekosten in rekening.

Bij annulering binnen 5 dagen voor aanvang van de activiteit of lezing brengen wij 50% van de kosten  in rekening.

Binnen 48 uur voor de activiteit of lezing brengen wij het gehele afgesproken bedrag in rekening.