Van Gogh’s verblijf in Drenthe

Op 11 september 1883 vertrok Vincent vanaf het treinstation in Den Haag en via Utrecht, Zwolle kwam hij ’s avonds in Hoogeveen aan. Vincent verblijft 3 weken op een zolderkamer in het logement van Albert Hartsuiker.

Eeuwig lange vaart naar Nieuw-Amsterdam
Op 2 oktober vertrok hij met de snikke (een trekschuit) van Hoogeveen naar de ‘Zuidoostelijken’ hoek van Drenthe, waar hij aankwam in Nieuw-Amsterdam, na een ‘eeuwig lange vaart’. Tijdens deze tocht maakte Vincent een blad met schetsen, een getekend reisverslag.

Verblijf in het Van Gogh Huis Drenthe
Vincent woonde en werkte enkele maanden in logement Scholte (het huidige Van Gogh Huis Drenthe). Hij was zeer tevreden over zijn redelijk grote kamer. In de 23 brieven die hij schreef vanuit Drenthe kunnen we opmaken dat hij zeer ingenomen was met het landschap. Hij tekent en schildert onder andere de Turfschuit, gemaakt in Nieuw-Amsterdam, eigendom van het Drents Museum te Assen. Ook maakt hij een aquarel van de brug die voor het logement ligt. Dit schilderij is eigendom van het Groninger Museum. Het weer werd steeds slechter en Vincent begon zich eenzaam te voelen.

Toen daar nog financiële problemen bij kwamen besloot hij terug te gaan naar het ouderlijk huis in Nuenen.