Geschonken schilderij blijkt geen echte Van Gogh volgens Van Gogh Museum

Het schilderij “Café Interieur” is niet van de hand van Vincent van Gogh. Dat kreeg een delegatie van het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam te horen tijdens een bezoek aan de research-afdeling van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De teleurstelling overheerst natuurlijk maar in Nieuw Amsterdam zien ze ook kansen. Het doek krijgt een mooie plek in het Van Gogh Huis. Aan de hand van het door het Van Gogh Museum verrichte onderzoek wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van research. Een speurtocht naar de echtheid van de doeken van een van Nederlands grootste schilders.

Geen echte Van Gogh

Volgens senior researchers Teio Meedendorp en Louis van Tilborgh en hoofd collectie en onderzoek Marije Vellekoop van het Amsterdamse museum is het werk niet door Vincent van Gogh geschilderd. Het schilderijtje is twee keer eerder ter beoordeling aan het Van Gogh Museum aangeboden, naar blijkt door dezelfde familie uit Den Haag die het in januari 2019 schonk aan de Stichting Van Gogh en Drenthe te Nieuw Amsterdam/Veenoord. In beide gevallen is het op stilistische kenmerken door het Van Gogh Museum afgewezen als een authentiek werk van Vincent van Gogh. De afwijzing, zowel toen als nu, geschiedt op basis van fotomateriaal omdat dit voor het vormen van een opinie in dit geval afdoende wordt geacht: schilderstijl, onderwerp en formaat geven weinig tot geen aanknopingspunten met het werk van Van Gogh. De signatuur is niet van Van Gogh en de herkomst is onvolledig en niet terug te voeren tot de tijd van Van Gogh.

Alle getoetste kenmerken worden door het Van Gogh Museum toegelicht in een schriftelijke reactie

Zo wordt onder andere over de signatuur gezegd dat deze het eigenlijk alleen maar meer verdacht maakt. Van Gogh signeerde zeer terughoudend en een dermate klein informeel schilderijtje zou wat hem betreft in principe eigenlijk niet voor signeren in aanmerking komen. Hoewel zijn signatuur betrekkelijk eenvoudig is te kopiëren, hebben we hier te maken met een uit het oeuvre van Van Gogh onbekende variant.

Het bestuur van het Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis, bestuur en vrijwilligers, zijn nog steeds blij met het schilderijtje dat ze als schenking hebben mogen ontvangen. De expertise van het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt zeer op prijs gesteld. Het schilderijtje begint zo een verhaal te krijgen. Dat verhaal moet nog verder worden ingevuld door middel van nader onderzoek naar de daadwerkelijke herkomst van het werk.

Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte. In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied.

Vergelijkbare berichten