Van Gogh Huis Drenthe toch open!

Het zag er naar uit dat deze zomer bezoekers niet terecht zouden kunnen in het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Daar komt in de zomervakantie verandering in. Het Van Gogh Huis is met ingang van het weekend van 15/16 juli elke zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur open. Dat is wel een beperkte opening; de verbouwingen de herinrichting zijn dan nog niet klaar.


‘De echte opening is pas begin oktober, als de vernieuwde presentatie over
de Drentse periode van Vincent van Gogh echt helemaal klaar is’, zegt Heily Stoel-Snater, de voorzitter van het bestuur.
‘Veel mensen lieten ons weten het erg jammer te vinden dat er de hele zomer in het VGHD niks te doen is’, gaat ze verder. Die signalen kwamen ook van de provincie Drenthe en de gemeente Emmen: Het zou toch wel mooi zijn als er in het Van Gogh Jaar 2023 en met de opening van de Van Gogh tentoonstelling in het Drents Museum op 11 september op komst, ook in Nieuw-Amsterdam/Veenoord iets te doen zou zijn. In het Van Gogh Huis waar Vincent in 1883 ruim twee maanden werkte en woonde.

‘Die handschoen hebben we opgepakt’, zegt de voorzitter. ‘Hoewel het zo nu en dan binnen nog wel een rommeltje zal zijn, zien onze vrijwilligers zeker kans om de bezoekers een aangenaam en interessant uurtje te bieden. We hebben een mooi verhaal te vertellen en we verwachten dat bezoekers later – als alles klaar is – absoluut nog een keer terug willen komen.’ Bovendien is ‘het kamertje’ te bezoeken. Dat kamertje waar Vincent werkte en sliep is intact en daar gaat ook niets veranderen. ‘Dat is juist de plek waar mensen speciaal voor komen en dat houden we zo!’

Bezoekers hoeven geen entree te betalen en ook een kopje koffie/thee of een frisdrankje zijn gratis. ‘We willen mensen graag laten zien hoe ver het is en vertellen hoe mooi het wordt. Gelukkig hebben we de steun van de provincie Drenthe en de gemeente Emmen. En daar zijn we heel erg blij mee.’

Het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is met ingang van 15 juli tot met 10 september 2023 elke zaterdag en zondag (DUS NIET OP WERKDAGEN) open tussen 13.00 en 16.00 uur. Toegang gratis.
Afspreken niet nodig.

Vergelijkbare berichten