Vrijwilliger aan het woord: Hillie Ebelties

Toen Hillie en haar man 47 jaar geleden hun bruiloft vierden in de zaal achter het Van Gogh Huis, had ze nog geen idee van het feit dat ze zich hier later voor minstens 15 jaar zal gaan inzetten als vrijwilliger!

Met de paplepel…
Hillie is kunst met de paplepel ingegoten. Op de lage school in Amsterdam ging haar klas de ene week zwemmen en de andere week naar een museum. Daar ontstond haar liefde voor kunst en schilderen. Hillie: “Ik vind het belangrijk dat we kinderen iets meegeven over kunst. Via kunst kun je ze echt iets laten beleven!”

“Ik ben voor een programma van de BBC op zoek gegaan naar een naaktmodel en later naar een elektrische kachel, omdat het model het koud had!”

Vrijwilligerswerk

Hillie is al 15 jaar een betrokken vrijwilliger van het Van Gogh Huis. In die 15 jaar heeft ze veel voorbij zien komen. Vooral de gevierde jubilea staan haar bij en voor nu kijkt ze uit naar de heropening van het Van Gogh Huis in juni. Eén voorval zal ze in het bijzonder niet snel vergeten: “De BBC kwam langs tijdens een programma waarin mensen op reis waren door Europa. Een gezelschap kwam bij het Van Gogh Huis en wilden hier schilderen, maar dan wel een naaktmodel. Die hebben we gezocht en gevonden. Tijdens het schilderen kreeg het model het koud en ben ik nog snel naar huis gegaan om een elektrische kachel op te halen! Helaas zijn de beelden van deze uitzending niet meer te achterhalen, anders had ik het graag nog eens terug willen zien. We hebben een leuke tijd gehad met de bezoekers.”

“Verder maakten we leuke uitstapjes met alle vrijwilligers. We hebben de Onkruidverbrander bekeken in Drents Museum, bezochten we met de bus het Van Gogh Museum in Amsterdam en uiteraard hebben we schilderworkshops gegeven voor kinderen en volwassenen. Er is veel gebeurd en er staat nog veel te gebeuren waar ik graag onderdeel van wil zijn!”

Kunstroute

Hillie heeft naast het Van Gogh Huis haar sporen ook nagelaten bij de Kunstroute in Nieuw Amsterdam. Vanuit de Molen  Nooitgedacht in Veenoord/Nieuw-Amsterdam werden schilderijen getoond en verkocht. Langzaamaan werd dit uitgebreid naar een fietsroute van zo’n 17 kilometer waar diverse locaties worden aangedaan.
Nog steeds zet Hillie zich vol enthousiasme in voor het Van Gogh Huis: “De laatste twee jaren was het wat minder, omdat ik operaties heb ondergaan. Daarvoor hadden we natuurlijk corona. Daarom heb ik nu extra veel zin om weer aan de slag te gaan. Ik heb altijd in de winkel gewerkt, dat vind ik bij het Van Gogh Huis ook leuk om te doen.”

Privé

Hillie woont in  Nieuw Amsterdam, is getrouwd, heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen. De kinderen zijn groot en redden zich goed. Hillie en haar man doen samen veel leuke dingen, daarnaast houdt Hillie zich zelf nog bezig met schilderen, andere creatieve bezigheden en yoga.

Vergelijkbare berichten