Van Gogh beleefbaar maken voor blinden en slechtzienden: het vervolg

Zo’n 130 leerlingen van de Technasium afdelingen Roelof Van Echten in Hoogeveen, de Nieuwe Veste Coevorden en Hardenberg en Hondsrug College Emmen kregen de vraag een oplossing te bedenken voor het beleefbaar maken van kunst voor blinden en slechtzienden. Het gaat om drie werken die Van Gogh heeft gemaakt in de tijd dat hij in Drenthe verbleef: Onkruid verbrandende boer, Turfboot met twee figuren en de Ophaalbrug bij Veenoord. Afgelopen week kregen de leerlingen bezoek van een ervaringsdeskundige.

Gretha werd 6 jaar geleden slechtziend

Ervaringsdeskundige Gretha vertelde de leerlingen hoe het is om slechtziend te zijn. Dat ze haar hele leven heeft kunnen zien heeft zeker impact op hoe zij er nu mee om gaat. Zo is zij minder bedreven in braille, maar heeft zij nog levendige beelden van hoe iets eruit ziet. De leerlingen ontvangen waardevolle tips over wat belangrijk is voor slechtziende mensen. Denk aan contrast in kleuren, dingen kunnen voelen en soms een heel goed ontwikkeld gehoor. Dit zijn dingen die ze kunnen gebruiken in hun ontwerp om de schilderijen beleefbaar te maken voor mensen die slecht of niets zien.


Zelf ervaren

De leerlingen mogen ook zelf ervaren hoe het is om niet te kunnen zien. Er liggen voorwerpen onder een laken waar ze aan mogen voelen, ruiken en horen. Hierna keren ze terug naar hun tafel om dat wat ze ervaren hebben, te tekenen. Later keren ze met hun tekening terug naar het voorwerp om het te bekijken en vergelijken.

De leerlingen hebben diverse oefeningen gedaan om zich te kunnen verplaatsen in iemand met een visuele beperking. Samen met de informatie van Koninklijke Visio over voorkomende oogafwijkingen en het persoonlijke verhaal van Gretha hebben zij nu een mooie basis om hun oplossing vorm te geven: het beleefbaar maken van kunst van Vincent van Gogh voor blinden en slechtzienden. Wordt vervolgd!

Vergelijkbare berichten