Vrijwilliger aan het woord: Riemer de Boer

Riemer de Boer bezocht twee jaar geleden het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw Amsterdam en zag een briefje met een oproep aan vrijwilligers om zich te melden. Gestopt met zijn werk in de zorg op 62-jarige leeftijd en op zoek naar een leuke invulling van de vrijgekomen tijd, meldde hij zich aan. Hij is werkzaam als gids en leidt twee keer per maand groepen bezoekers rond in het Van Gogh Huis. Op de vraag wat het werken in het Van Gogh Huis zo leuk maakt, antwoordt Riemer: “Al het bezoek is leuk, want iedere bezoeker is verrast met wat we te bieden hebben. Natuurlijk kennen we allemaal het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar wil je een deel van zijn leven meemaken dan moet je in Veenoord/Nieuw Amsterdam zijn! Dit is de plek waar Vincent besloot schilder te willen worden. De plek waar hij twee maanden verbleef en veel brieven schreef naar zijn broer Theo. Daarnaast vind ik het contact met de andere vrijwilligers erg leuk!”

“We kijken uit naar een plek waar de tijd van Van Gogh in Drenthe echt tot leven komt!”

Riemer is zich sinds zijn inzet als vrijwilliger gaan verdiepen in Vincent van Gogh. Hierover vertelt hij: “Vincent zijn werk werd lelijk gevonden in zijn tijd. Je ziet vaker dat een kunstenaar bij leven weinig erkenning heeft gekregen. Wat mij aanspreekt is het schilderij “De aardappeleters”. Van Gogh wilde de realiteit van het harde boerenleven verbeelden. Zijn schilderij werd echter kritisch ontvangen omdat het zo donker van kleur was en de figuren vol fouten zaten. Tegenwoordig is De Aardappeleters een van Van Goghs beroemdste werken. Mooi en triest tegelijk.”

In het Van Gogh Huis is voor ieder wat wils te vinden. Kinderen leren over het leven van vroeger, Van Gogh liefhebbers stappen letterlijk zijn leven in Drenthe binnen. Ook voor mensen die nog niet veel weten van Van Gogh is het de moeite waard. Riemer: “Je wordt meegenomen in het bewogen leven van Vincent, zijn worstelingen en gedachten die we dankzij de brieven naar zijn broer kennen. Dat laat niemand onberoerd!”

Riemer de Boer: “Wil je een deel van zijn leven meemaken dan moet je in Veenoord/Nieuw Amsterdam zijn!”

Vergelijkbare berichten