Van Gogh beleefbaar maken voor blinden en slechtzienden: de finale!

De afgelopen maanden stond voor Technasium leerlingen van Roelof van Echten Hoogeveen, Nieuwe Veste Hardenberg en Coevorden en Hondsrug College Emmen in het teken van het project: kunst beleefbaar maken voor blinden en slechtzienden. Op vrijdag 9 juni vond de finale plaats. De winnende ideeën worden tentoongesteld!

Van Gogh Huis Drenthe

De leerlingen kregen de opdracht van het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Het gaat om drie schilderijen: ‘Onkruid verbrandende boer’, ‘De Turfschuit’ en de ‘Ophaalbrug in Veenoord’. De leerlingen werden in het gehele traject breed begeleid. Zo mochten ze onder andere vragen stellen aan een slechtziende, werd hun prototype getest en ervaarden ze zelf hoe het is om niets of weinig te zien.

Finale in Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Vrijdag 9 juni was het zover en werd een select groepje scholieren de kans geboden hun idee te pitchen, heel dichtbij de plek waar de wereldberoemde schilder twee maanden verbleef en werkte: Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Per schilderij presenteerden de leerlingen hun idee en prototype, waarna er voor de juryleden gelegenheid was de markt te bezoeken. Hier werden vragen gesteld en de projecten nader toegelicht. Uiteindelijk was de jury aan zet om de moeilijke beslissing te maken over het winnende idee. Dat dat niet mee zou vallen bleek direct uit de eerste reacties. De jury was overdonderd door de creativiteit en de hoeveelheid aan prachtige oplossingen.

Winnaars

Het beste idee voor ‘Onkruidverbrandende boer’ kwam van Nieuwe Veste Coevorden. Zij bedachten een prototype met een zeer informatief audiobestand, dat ook geschikt is voor mensen zonder zichtproblemen.

De Turfschuit werd het best beleefbaar gemaakt door het Hondsrug College. Zij maakten een 3D box van duurzame materialen. De jury had vooral lof voor het feit dat alle zintuigen aangesproken werden, de afmetingen precies klopten en het project dus een goede 3D weergave was van het echte schilderij.


Tot slot ging de eerste prijs voor ‘Ophaalbrug Veenoord’ naar Nieuwe Veste Hardenberg. Zij hadden het schilderij 3D uitgesneden van hout. Alle elementen waren aan te raken met een magnetische spraakpen die in geluid afspeelde wat er ‘te zien’ is.   

Reactie scholieren

De scholieren hebben met veel enthousiasme aan het project gewerkt getuige het scala aan prototypen dat te zien is. Alle groepen ontvingen een prijs. De winnende prototypen worden, later dit jaar, in het vernieuwde Van Gogh Huis Drenthe tentoongesteld.

Vergelijkbare berichten