Van Gogh Huis Drenthe

Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte.

Bezoek de kamer van Vincent van Gogh

In 1883 woonde en werkte Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied.
Doel was om de ´gewone´ mens en dan met name de landarbeider, te schilderen. In het Van Gogh Huis sta je in de kamer waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde.
Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik. Misschien maakt Van Gogh een lange wandeling door het veen, het lijkt alsof hij elk moment weer terug kan komen...

Je ziet een film die je terug brengt naar 1883. Kijken door de ogen van Vincent van Gogh naar het Zuidoost Drenthe van toen. Beleef de rust en de ruimte van het mooie Drenthe, zoals de beroemde schilder het zo lyrisch omschreef in zijn brieven. Met zijn tekeningen, schilderijen en brieven heeft Van Gogh een stukje van de Drentse geschiedenis vastgelegd, jaren voordat de fotografie haar intrede deed in dit deel van Nederland.

Geschiedenis van het Van Gogh Huis

  • Rond 1870 liet Mr J.A. Willinge Gratama, procureur te Assen, het logement/tapperij op de hoek van de Schooldijk bouwen. Wat dit logement zo bijzonder maakte was dat het uit twee verdiepingen bestond en ook nog over een balkon beschikte.
  • In 1876 werd het pand verkocht aan Hendrik Scholte, logementhouder tijdens het verblijf van Vincent van Gogh (1883)
  • In 1880 kreeg het pand tevens de bestemming veerhuis
  • In 1904 verkoopt Scholte het pand aan zijn schoonzoon Andries Mol. Het pand wordt voorzien van een witte pleisterlaag.
  • In 1926 koopt Kruimink het pand en deze heeft het pand zo’n 40 jaar in bezit. De heer Wams is korte tijd eigenaar en vanaf 1965 tot aan de afgifte van de sloopvergunning is de heer Valke eigenaar.
  • In 1997 is de Stichting Van Gogh & Drenthe opgericht en begonnen met de restauratieplannen
  • In 1998 werd het achterste deel gesloopt ten behoeve van een nieuw appartementencomplex
  • Maandag 27 maart 2000 beginnen de restauratiewerkzaamheden
  • Donderdag 30 maart stort een deel van het pand in. Er ontstond grote vertraging bij de bouw door het instorten van een deel van de oostelijke zijgevel.
  • De officiële opening van het Van Gogh Huis was 30 maart 2003. Extern ziet het gebouw er uit zoals in het begin van de 20e eeuw. 
Van Gogh Huis Drenthe
Van Goghstraat 1
7844 NP
Veenoord/Nieuw Amsterdam
tel: 0591 - 555 600