Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijke pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte.
 
In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Zijn doel was om de ´gewone´ mens en dan met name de landarbeider, te schilderen. In het Van Gogh Huis sta je in de kamer waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik. Misschien maakt Van Gogh een lange wandeling door het veen, het lijkt alsof hij elk moment weer terug kan komen... 
 
Je ziet een film die je terugbrengt naar 1883. Je kijkt door de ogen van Vincent van Gogh naar het Zuidoost-Drenthe van toen. Beleef de rust en de ruimte van het mooie Drenthe, zoals de beroemde schilder het zo lyrisch omschreef in zijn brieven. Met zijn tekeningen, schilderijen en brieven heeft Van Gogh een stukje van de Drentse geschiedenis vastgelegd, jaren voordat de fotografie haar intrede deed in dit deel van Nederland. 


Rond 1870 liet Mr Willinge Gratama het logement/tapperij op de hoek van de Schooldijk bouwen. Wat dit logement zo bijzonder maakte was dat het uit twee verdiepingen bestond en ook nog over een balkon beschikte. In 1876 wordt Hendrik Scholte eigenaar van het logement. Als in 1883 Vincent van Gogh met de snikke van Berend Santing 'na een ellenlange vaart' in Nieuw-Amsterdam aankomt, neemt hij zijn intrek in deze balkonkamer. In 1880 kreeg het pand tevens de bestemming veerhuis. In 1904 verkoopt Scholte het pand aan zijn schoonzoon Andries Mol. Het pand wordt voorzien van een witte pleisterlaag. In 1926 koopt Kruimink het pand en deze heeft het pand zo’n 40 jaar in bezit. De heer Wams is korte tijd eigenaar en vanaf 1965 tot aan de afgifte van de sloopvergunning in 1997 is de heer Valke eigenaar. In 1997 is de Stichting Van Gogh & Drenthe opgericht en met subsidie van EDR (Eems Dollard Regio) en co financiering van provincie, gemeenten en andere sponsoren is zij eigenaar geworden van het pand en is begonnen met de restauratieplannen. Maandag 27 maart 2000 beginnen de restauratiewerkzaamheden. Donderdag 30 maart (147ste geboortedag Vincent) stort een deel van het pand in. Extern ziet het gebouw er uit zoals in het begin van de 20e eeuw. Op de verdieping is de herenkamer weer teruggebracht naar de oorspronkelijke afmetingen. De officiële opening van het Van Gogh Huis was 30 maart 2003 door Willem van Gogh.
Van Gogh Huis Drenthe
Van Goghstraat 1
7844 NP
Veenoord/Nieuw Amsterdam
tel: 0591 - 555 600