Geschiedenis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt! Daar zijn we trots op en daar willen we u graag alles over vertellen tijdens een rondleiding in het Van Gogh Huis. Onderstaand de geschiedenis van dit unieke gerestaureerde pand.

Het pand is gebouwd door de familie Gratama rond 1870 (Mr J.A. Willinge Gratema, procureur te Assen). De kamer was voor de zoon. Deze mensen verwierven honderden hectare laagveen, het huidige Van Gogh Huis en de er naastgelegen huisplaatsen. Ze bouwden ook het naastgelegen pand voor hun zoon. Deze zoon werd later de burgemeester van Sleen.
In 1876 werd het pand verkocht aan Hendrik Scholte uit Odoorn en in 1880 kreeg het pand tevens de bestemming van veerhuis. Voor het pand werd een aanlegsteiger aangelegd en de trekschuiten van en naar Hoogeveen legden hier aan. Het pand is het eerste pand in Nieuw-Amsterdam/Veenoord met een tweede verdieping en het enige pand in Zuidoost Drenthe waaraan in die tijd een balkon is.
Tegen het einde van de 19e eeuw werd het logement Scholte door bijbouw aan de Schooldijk verlengd, waardoor een langgerekte cafézaal ontstond.

In 1904 wordt het pand overgedaan aan Andries Mol, de schoonzoon van Hendrik Scholte en Andries voert een ingrijpende verbouwing uit. Zo wordt de ingang verplaatst naar de schuine zijde aan de Schooldijk en de witte stuclaag wordt aangebracht. Vele attributen blijven uiteindelijk bewaard, waaronder behangresten, bouwmaterialen, tot zelfs de stoel waar Vincent op heeft gezeten, zijn nog aanwezig.

De Gasterie, het huidige restaurant, is nu weer ingericht zoals het er in 1883 uitzag. In de Gasterie bereikt u via een glazen deur de bovenverdiepingen met onder andere de slaap- en werkkamer van Vincent. De glazen deur is voorzien van een brieffragment in het handschrift van Vincent. Voor de bezoekers van het Van Gogh Huis die slecht ter been zijn is er een stoeltjeslift. Op deze etage worden brieffragmenten van Vincent op de wand geprojecteerd en is een kleine filmzaal waar wij u een ongeveer 9 minuten durende film tonen. Deze film kunnen wij u ook laten zien in het Duits, Engels, Frans en Japans. De tekstschrijver (Ferd Hugas) heeft n.a.v. zijn Drentse brieven de teksten gemaakt en Mike Reus is de acteur die Vincent speelt en vertelt waarom hij naar Drenthe kwam. Het Drentse landschap (hiervoor kwam hij) is er in verwerkt en een aantal van zijn werken.

Ook bewondert u met een periscoop allerlei oude huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit die tijd die op de zolder liggen.

Kom kijken en proef de sfeer die Vincent in 1883 hier aantrof.
 

"Bezoek het enige,
voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!"

Nieuwsbrief

Meld u ook aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis per email op de hoogte!

Laatste TweetsOnze sociale netwerken

Van Goghstraat 17844 NP Veenoord/Nieuw-amsterdam
Tel: 0591-555600Email: info@vangogh-drenthe.nl

© 2018 Het Van Gogh huis Drenthe - Alle rechten voorbehouden