Ex black on white reality

black on white reality - Gerard Kroeze

Gerard Kroeze exposeert in het Van Gogh Huis
Vanaf 10 september t/m 30 november 2011 is het Van Gogh Huis in Veenoord gevuld met werk van Gerard Kroeze. Voornamelijk bestaand uit zwart/wit potloodtekeningen, maar ook een enkel schilderij is er te zien. De expositie heeft als thema: black on white reality. Het staat er zwart op wit. Realiteit. Zoals het is. Kinderen in soms erg moeilijke omstandigheden. Om actief kinderen te ondersteunen heeft Gerard ervoor gekozen deze expositie op te dragen aan het Leger des Heils.

Over de kunstenaar zelf   Gerard is getrouwd en vader van 4 opgroeiende kinderen. Naast zijn parttime baan zorgt hij ervoor dat thuis alles op rolletjes loopt. En ziet hij kans zijn hobby – tekenen -  een gezicht te geven. Zijn vrouw is full time beleid- en communicatieadviseur in Groningen. Het gezin woont in Veenoord.

Al van jongs af aan voelt Gerard Kroeze zich verbonden met kinderen in achterstandssituaties. Waar ter wereld dan ook. Zijn tekeningen tonen voornamelijk kinderen met verschillende emoties. Soms diepverdrietig, soms voorzichtig glimlachend of uitbundig blij. Gerard ziet kinderen in welke situatie dan ook vertrouwen hebben. In wat de toekomst hen zal brengen. Hij ziet hoe zij genieten van kleinigheden, die volwassenen amper opvallen of niet op waarde schatten. Zijn tekeningen sporen aan om de kleine dingen in het leven te waarderen, om te zien naar elkaar en elkaar lief te hebben. Perspectief te zien in een hoopvolle toekomst. Onvoorwaardelijk, zoals kinderen dat kunnen. Zoals Gerard dat ook zelf ervaart vanuit zijn geloof.

Zijn inspiratiebon - Van Gogh  Hoewel Gerards werk nagenoeg niet overeenkomt met dat van de grote kunstenaar Van Gogh, is deze een inspiratiebron voor de kunstenaar: “Ik heb enkele studies gemaakt van het werk van Van Gogh en ben onder de indruk van de eenvoud, die tegelijkertijd mooi is. Ook het leven van Van Gogh intrigeert. In 1883 van oktober tot begin december, was Van Gogh in Veenoord, hij maakte hier prachtige schetsen. Mijn studies van Van Gogh zijn te zien in deze expositie.” Naast van Gogh heeft Gerard ook een tweetal tekeningen gemaakt van de hedendaagse, maar inmiddels overleden kunstenaar Jopie Huisman.

Zijn doel met deze expositie – Het werk van het Leger des Heils voor kinderen in de knel steunen  Het Leger des Heils zet zich in 124 landen wereldwijd in voor (o.a.) kinderen in de knel. Als er een noodsituatie zich voordoet in een van deze landen, is het Leger des Heils snel ter plaatse om hulp te bieden. Bijvoorbeeld bij de aardbeving in Japan en de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Er zijn vele projecten voor straatkinderen, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Oost-Europa. Maar ook in Nederland is het Leger des Heils er voor kinderen. Alleen al in Groningen, Friesland en Drenthe helpt het Leger des Heils op jaarbasis 1500 kinderen door hen thuis te begeleiden in hun gezinnen, waar veel problemen tegelijkertijd spelen. Of door hen op te vangen in jeugdhuizen of een pleeggezin, omdat zij niet thuis kunnen wonen.

Meer info?   Kijk op de site van het Van Gogh Huis voor meer informatie: www.vangogh-drenthe.nl of bel Gerard via 0591 55 43 79 / 06 11 28 10 50
 

"Bezoek het enige,
voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!"

Nieuwsbrief

Meld u ook aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis per email op de hoogte!

Laatste TweetsOnze sociale netwerken

Van Goghstraat 17844 NP Veenoord/Nieuw-amsterdam
Tel: 0591-555600Email: info@vangogh-drenthe.nl

© 2018 Het Van Gogh huis Drenthe - Alle rechten voorbehouden