Kunst langs de Hondsrug

Op 8 mei 2013 is de Expeditiepoort ‘Kunst langs de Hondsrug’ geopend in het Van Gogh Huis. De Expeditiepoort is onderdeel van Geopark De Hondsrug. Bezoekers kunnen bij de Expeditiepoort ervaren én beleven wat Drenthe heeft betekend voor kunstenaars die vooral voor de rust, natuur en ruimte kwamen.

Wat is een geopark?

Een Geopark is een door de UNESCO gedefinieerd gebied met één of meer sites van wetenschappelijk belang, niet alleen vanuit geologisch standpunt maar ook door zijn archeologische, ecologische en culturele waarde in het door UNESCO opgestarte programma International Network of Geoparks. Er zijn er wereldwijd zo’n 80 Geoparken.

Geopark De Hondsrug, de eerste in Nederland?
Het verhaal van de Hondsrug wordt in Geopark De Hondstrug verteld aan de hand van verhaallijnen. Van iedere verhaallijn wordt een Expeditie gemaakt, die begint in een Expeditiepoort. Dit is bijvoorbeeld een museum of een bezoekerscentrum met een permanente Geoparkexpositie. Daarnaast heeft iedere Expeditiepoort zogenaamde Hotspots in het Hondsruggebied: plaatsen waar een deel van het verhaal zichtbaar is. Dit kunnen plekken in het landschap zijn, maar ook kleine musea of informatiecentra.

Belevingswand
Voor de Expeditiepoort ‘Kunst langs de Hondsrug’ is de expositieruimte verbouwd tot een soort belevingswand met onder andere afbeeldingen, geluidsfragmenten en teksten. Deze expositiepoort krijgt 9 Hotspots die ook in de belevingswand verwerkt zijn. Hiermee wordt het verhaal verteld van dat dorp en de schilder/kunstenaar die daar gewoond en/of gewerkt heeft

Naast de Expeditiepoort in het Van Gogh Huis zijn als onderdeel van Geopark De Hondsrug al twee poorten geopend:
- 'IJstijden en Préhistorie' in het Hunebedmuseum te Borger
- 'Veen' in het Veenpark te Barger Compascuum

"Bezoek het enige,
voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!"

Nieuwsbrief

Meld u ook aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis per email op de hoogte!

Laatste TweetsOnze sociale netwerken

Van Goghstraat 17844 NP Veenoord/Nieuw-amsterdam
Tel: 0591-555600Email: info@vangogh-drenthe.nl

© 2018 Het Van Gogh huis Drenthe - Alle rechten voorbehouden