Geopark De Hondsrug

 De Hondsrug heeft in september 2013 de status van Internationaal Geopark gekregen. Het Van Gogh Huis Drenthe is als Expeditiepoort van het geopark partner.

 

Verleden en toekomst
Elk Geopark heeft zijn eigen unieke geologische geschiedenis. Geologisch erfgoed was bepalend voor de natuur en de cultuur van het gebied. Samen hebben deze elementen het Geopark een identiteit gegeven die het onderscheidt van andere gebieden.
Inwoners, bedrijven, organisaties en onderwijs maken samen het Geopark tot wat het nu is. Wie meer van zijn verleden afweet, gaat zorgvuldiger en duurzamer met zijn omgeving om. Het Geopark wil mensen inspireren om samen de toekomst van hun streek met vertrouwen tegemoet te gaan.
 
Het project Geopark de Hondsrug
Het project Geopark de Hondsrug is een project van het Recreatieschap Drenthe. Met het project willen we het verhaal terug brengen in het Hondsruggebied. Vanaf 2010 is het initiatief genomen om van het unieke Hondsruggebied een Geopark te maken om zo het eerste Geopark in Nederland te worden en daarmee een plek te verwerven in het Europese Geoparken Netwerk, onder toezichthouderschap van UNESCO. In Nederland is er nog geen Geopark. Het is de opzet om binnen drie jaar de status van Geopark te behalen.
 
Expedities
Het verhaal van de Hondsrug  wordt verteld aan de hand van elf verhaallijnen. Van iedere verhaallijn wordt  een Expeditie gemaakt. Elke expeditie begint in een Expeditiepoort. Dat is bijv. een museum of een bezoekerscentrum, met een  permanente  Geoparkexpositie.   Daarnaast bestaat de expeditie uit Hotspots in het Hondsruggebied. Hotspots zijn plaatsen waar een deel van het verhaal zichtbaar is. Het kunnen plekken in het landschap zijn maar ook bijvoorbeeld kleine musea of informatiecentra.
In het voorjaar van 2012 zijn de Expeditiepoorten IJstijden en Prehistorie in het Hunebedcentrum in Borger en Expeditiepoort Veen in het Veenpark geopend. Op 8 mei 2013 is de Expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied in het Van Gogh Huis in Veenoord-Nieuw-Amsterdam geopend.  De Expeditiepoort Sporen van Strijd krijgt een plek in het Arsenaal Coevorden: vanaf 22 juni te bezichtigen voor het publiek. In het najaar van 2013 opent de Expeditiepoort Water in Vakantiepark De Bloemert in Midlaren.
Voor de thema’s Natuur, Boeren en Bosbouw worden ook Expeditiepoorten geopend.
 
Kansen voor het gebied
Geopark de Hondsrug richt zich bij het ontsluiten van haar gebiedsverhaal op de inwoners, op het onderwijs en op het toerisme. Zo is er de Hondsrugaccademie, waar door middel van lezingen en cursussen inzicht wordt gegeven in de kleurrijke ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie van het prachtige Hondsruggebied. De talloze verhalen over bewoners die door de eeuwen heen het gebied hebben bevolkt worden steeds belicht vanuit de ondergrond: de geologische ontstaansgeschiedenis. Middelen die hiertoe worden ingezet zijn gidsen, kaarten, een foto-archief en filmmateriaal. Ook wordt ieder jaar in mei een Geoparkweek georganiseerd.
 
De kaart
Het Hondsruggebied is een groot gebied dat bijna geheel Oost en gedeeltelijk Noord Drenthe beslaat.  Het gaat van de provinciegrens in het noorden  naar het zuiden  (Emmen en Coevorden).  Ook het gebied ten Zuidoosten van Drenthe, het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal, en het Nationaal Park Drentsche Aa, dat grenst aan Assen behoren tot het Geopark de Hondsrug.Het gebied is goed ontsloten met toeganswegen. Treinstations zijn te vinden in Coevorden, Dalen, Nieuw Amsterdam, Emmen, Assen, Haren en Groningen.
 

 

"Bezoek het enige,
voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!"

Nieuwsbrief

Meld u ook aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis per email op de hoogte!

Laatste TweetsOnze sociale netwerken

Van Goghstraat 17844 NP Veenoord/Nieuw-amsterdam
Tel: 0591-555600Email: info@vangogh-drenthe.nl

© 2018 Het Van Gogh huis Drenthe - Alle rechten voorbehouden