Biografie

Het leven van Vincent in een notendop.

 

Vincent van Gogh, één van Nederlands beroemdste schilders, is geboren op 30 maart 1853 in Groot-Zundert (Brabant). Als 12 jarige jongen wordt Vincent naar kostschool gestuurd en dit maakt diepe indruk op hem. Hij komt hier later in de briefwisseling met Theo dan ook regelmatig op terug. Als Vincent 16 jaar is (1869) gaat hij voor het eerst aan het werk bij de kunsthandel Goupil & Co. in Den Haag. In 1872 begint de briefwisseling tussen Vincent en zijn lievelingsbroer Theo. Zijn eerste brief dateert van augustus 1872 en de laatste schreef hij in juli 1890. In 1873 wordt Vincent overgeplaatst naar het Goupil filiaal in Londen. Hij wordt voor de 1e keer verliefd, op de dochter van de hospita, maar deze blijkt verloofd. Met dit eerste grote verdriet komt er een verandering in zijn karakter. Twee jaar later (in 1875) volgt overplaatsing naar Parijs. Uiteindelijk wordt Vincent in Parijs, na een incident, op staande voet ontslagen. Ook dit maakt indruk want ook hier komt hij in de briefwisseling regelmatig op terug.

 

Via Nederland reist hij naar Engeland waar hij hulponderwijzer wordt in Ramsgate. (later in Isleworth) Hij werkt op een jongensschool en krijgt alleen kost en inwoning. Hij loopt regelmatig naar Londen om het schoolgeld te innen en hij komt voor het eerst in aanraking met de werkende, enigszins arme bevolking. Na een jaar houdt hij ook dit voor gezien en Vincent is 3 maanden boekverkoper in Dordrecht. Na familieberaad besluit Vincent (in 1877 hij is dan 24 jaar) naar Amsterdam te verhuizen om zich voor te bereiden op een theologie studie. In 1878 geeft hij zijn studie op en verhuist naar Brussel, waar hij een versnelde opleiding volgt voor evangelist. Hij werkt ± 2 jaar als evangelist tussen de mijnwerkers in de Borinage. (België) Hij geeft les aan kinderen, houdt bijbellezingen en bezoekt zieken. Hij neemt het evangelische ideaal iets te letterlijk en hij deelt zijn kleding en loon met de armen en gaat zelfs in een vervallen hut wonen en leeft op water en brood. Theo stuurt dan voor het eerst een postwissel die Vincent aanneemt.

 

De aanstelling wordt niet verlengd en zijn ouders beschouwen hem maatschappelijk als verloren. Zijn vader heeft zelfs overwogen hem naar een inrichting te sturen. Vincent vertrekt naar Brussel om te studeren voor kunstenaar. Zijn ouders laten vanaf nu de financiële zorg over aan Theo. Theo brengt Vincent in contact met Van Rappard en er ontstaat een vriendschap die 5 jaar duurt. Deze vriendschap eindigt door vele vervelende opmerkingen in een brief van Van Rappard aan Vincent over de Aardappeleters. 

 

Na 3 maanden (in 1881) geeft Vincent ook deze studie op en woont 8 maanden in het ouderlijke huis. Een nichtje die jong weduwe is geworden logeert een tijdje bij zijn ouders en Vincent bekent haar zijn liefde, maar Kay wil hier niets van weten. Het nichtje vlucht naar Amsterdam en Vincent krijgt hierover ruzie met zijn vader en hij vertrekt naar Den Haag. Hij komt in aanraking met de Haagse School en met name Anton Mauve (getrouwd met een nichtje van zijn moeder) geeft hem lessen en aanwijzingen. In 1882 gaat Vincent samenwonen met Sien Hoornik, een prostituee. Hij tekent en schildert veel. Door deze relatie verliest hij zijn vrienden, alleen Theo blijft hem steunen. Vincent besluit om naar Drenthe te gaan en Theo stuurt hem geld voor de treinkaartjes. Tijdens de zeven jaar dat Vincent in de kunsthandel werkte heeft hij zijn liefde voor schilderijen met landschappen ontwikkeld.


Anton Mauve verbleef regelmatig in Drenthe en ook Van Rappard kwam regelmatig in Drenthe. Deze twee mensen hebben Vincent gewezen op het Drentse landschap. Op 11 september 1883 vertrekt hij met de trein vanuit Den Haag naar Drenthe en hij verblijft 2 weken in Hoogeveen en 2 maanden (2 oktober tot 4 december) in Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

 

Op 4 december vertrekt hij van Nieuw-Amsterdam naar Hoogeveen en op 5 december naar zijn ouderlijke huis in Nuenen. Hij werpt zich op het tekenen en schilderen van werkende boeren en wevers en maakt veel landschapstekeningen. Op 26 maart 1885 overlijdt zijn vader. Vincent werkt dan aan de Aardappeleters. In november van dat jaar verlaat hij het ouderlijke huis en vertrekt naar Antwerpen. Hij gaat studeren aan de kunstacademie in Antwerpen en zal uiteindelijk nooit meer in Nederland terugkomen. Na 3 maanden breekt hij zijn studie af en gaat in Parijs bij zijn lievelingsbroer Theo wonen. In Parijs legt zich toe op portretteren en maakt 27 zelfportretten.

 

Hij komt in aanraking met de school van Barbizon, de eerste impressionisten die veel naar buiten gingen om te schilderen (natuurliefhebbers). Via Paul Signac leert hij de stippeltechniek kennen die George Seurat in1886 had geïntroduceerd. Vincent zijn werken worden onder invloed van het impressionisme lichter en hij trekt regelmatig naar het platteland om de kalme bewegingen in de natuur gade te slaan en vast te leggen. In februari 1888 verhuist Vincent naar Arles in Zuid Frankrijk en maakt daar de later beroemd geworden schilderijen als zonnebloemen, gele huis, slaapkamer enz.

 

Van oktober tot 23 december woont hij korte tijd in het  "Gele Huis'  met Paul Gauguin. Op 23 december krijgen de twee ruzie. Vincent snijdt een stukje van zijn linker oorlel of is het de schermer Gauguin die er per ongeluk een stukje afslaat? Vincent is geestelijk dan al ziek en er volgen een aantal ziekenhuisopnames. In mei 1889 besluit Vincent zich te laten opnemen in een inrichting in Saint Remy. Hij maakt hier veel schilderijen, o.a. de irissen en seringen. Ook maakt hij 10 schilderijen naar prenten van Millet met scenes uit het landleven.  

 

In mei 1890 verlaat Vincent de inrichting en verhuist na een kort verblijf in Parijs bij Theo naar Auvers-sur-Oise. Vincent raakt bevriend met de arts Paul Gachet. Op 27 juli schiet Vincent zichzelf in de borst en hij overlijdt op 29 juli 1890 in de armen van Theo.
6 maanden later, in januari 1891 overlijdt ook Theo en beide liggen naast elkaar begraven in Auvers-sur-Oise.  In de ± 10 jaar dat Vincent schilderde produceerde hij ± 900 schilderijen en  ± 1100 tekeningen/schetsen en ± 900 brieven zijn bewaard gebleven. De maanden in Drenthe zijn van grote invloed op zijn verdere leven geweest.

 Ook kunt u veel informatie vinden over Van Gogh op onze blog van Vincent van Gogh en op Wikipedia pagina.

Tijdens de rondleiding of de lezing in het Van Gogh Huis vertellen we u natuurlijk nog veel meer over de voor Van Gogh zo belangrijke periode in Drenthe. 
 

"Bezoek het enige,
voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!"

Nieuwsbrief

Meld u ook aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis per email op de hoogte!

Laatste TweetsOnze sociale netwerken

Van Goghstraat 17844 NP Veenoord/Nieuw-amsterdam
Tel: 0591-555600Email: info@vangogh-drenthe.nl

© 2018 Het Van Gogh huis Drenthe - Alle rechten voorbehouden